Ami Varsóban történik az a blogban is marad.

2015. október 24., szombat

Az első általam elkészített lengyel étel - Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane- avagy lengyel krumplispalacsinta

E lengyel étel kevés időt vesz igénybe viszont annál finomabb.( egy kis reszelt krumpli, tojás, só, bors, liszt, összekeverve s tádám sütheted kis gombócokban ellapítva a serpenyőben amibe teszel egy kis olajat, hagyod barnára sülni és kész is! :D )


Már a XVII. századból származnak receptek, melyekben a következő összetevőket említik : 1 kg krumplihoz, 2 db tojás, egy fej hagyma és egy púpos kanál liszt. Hogy miért ilyen nagy adagot említe a recept? Mert egy Stoczek Warmiński nevezető paptól származik és kolostora alapmenüjeként említi.

A XIX.században szintén nagy népszerűségnem örvendett az étel, az idegen behatások miatt gazdasági nehézségekkel küszködött az ország, így a krumplis palacsinta sokszor helyettesítettője volt a kenyérnek a parasztok közt. 


A gazdasági nehézségek elmúltak így a finom étel már hússal(mivel mással, hisz a hús minden llengyel étel alapösszetevőjévé vált az elmúlt évszázadban), gulyásleves mellé szolgálják, illetve tejföllel, gombás szósszal és néha gyümölcsös öntettel is bolondítják az étel ízét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése